gårdsmiljöer

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Gårdsmiljöer

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_image admin_label=”Image” src=”http://www.svenskakulturlandskap.se/wp-content/uploads/2015/11/DSC_0001-e1448550844718.jpg” show_in_lightbox=”on” url_new_window=”off” animation=”left” sticky=”off” align=”left” force_fullwidth=”off” always_center_on_mobile=”on” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”] [/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Historisk bakgrund

Den traditionella gårdsmiljön utgjorde brukningscentrum där en mängd olika aktiviteter utspelades som tillsammans skapade en komplex miljö med en intensiv påverkan på närmiljön. Hit hörde hantering av gödsel, mjölkhantering, trädgårdsodling, hantering av spannmål, torkning av löv, smådjursskötsel, mm.

Alla dessa aktiviteter innebar också att livsrum skapades för fåglar, insekter, vissa växter med mera.

 

Situationen idag

Gårdsmiljöer som fortfarande ingår i en aktiv jordbruksverksamhet har ofta industrialiserats varvid karaktären av ”diverseaktiviteter” gått förlorad. I många andra gårdsmiljöer av mer museal karaktär eller där jordbruksverksamheten avstannat ger gårdsmiljön ett städat intryck med total avsaknad av daglig påverkan på miljön.

Det innebär också att gårdsmiljön har blivit en mindre gästvänlig miljö för de flesta av de organismer som tidigare trivdes i dåtidens gårdsmiljöer. I vissa avseende handlar det om en mer hygienisk hantering av foder och gödsel, något som man inte gärna vill försämra idag. Samtidigt finns många exempel på anpassningar som innebär ett rikare biologiskt liv kring gården.

 

Exempel på konkreta frågeställningar

Natur- och kulturmiljövärden knutna till gårdsmiljöer

Möjlighet att upprätthålla värden vid olika bruksinriktningar

 

Fördjupningar i intressanta kulturlandskapsavsnitt

Detta fokusområde kan studeras i miljöer där det finns en aktiv gårdsmiljö med djurhållning på årsbasis, trädgårdsodling och produktförädling. Miljön bör präglas av småskalighet och diversitet.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]